Ska kristna avhålla sig från blod?

Idag tänkte jag besvara en fråga som har kommit in till bloggen via en kommentar.
     Så här skriver signaturen Hey: Ta upp saker om att kristna enl apg ska avhålla sig från blod. Vad menas med det?

Det står i tre olika verser i Apostlagärningarna att kristna ska avhålla sig från blod; i Apg 15:20, Apg 15:29 och Apg 21:25. Alla dessa tre verser är i samma sammanhang. I exempelvis Apg 21:25 står det så här: Men när det gäller hedningar som har kommit till tro, har vi skrivit och gett dem besked om vårt beslut: De skall avhålla sig från kött som offrats till avgudar, från blod, kött från kvävda djur och otukt.
     Det handlar alltså om vad de hednakristna skulle behöva göra. Det var nämligen oenighet bland några om de skulle behöva omskära sig eller inte och det hela slutade i att Paulus, Barnabas och några till åkte upp till apostlarna och de äldste i Jerusalem för att diskutera detta. De kom då fram till att de inte skulle behöva omskära sig eftersom Gud hade gett den helige Ande även åt de som inte var omskurna. Däremot kom man överens om att man skulle skriva till dem och säga att de skulle avhålla sig från kött som offrats till avgudar, från blod, kött från kvävda djur och otukt. Att man bad de att avhålla sig från detta var först och främst för att lösa det praktiska problemet som fanns i och med att judekristna och hednakristna skulle arbeta tillsammans. De judiska kristna hade växt upp med väldigt stränga föreskrifter bland annat då det gällde mat. Därför gjorde man så här för att bevara friden och för att de inte skulle ta anstöt av något som de hednakristna gjorde. Det handlade alltså om att ta hänsyn.
     Det finns dock de som anser att förbudet om att inte äta något med blod i fortfarande gäller eftersom det budet kom redan innan lagen gavs till Mose. Men själv tycker jag inte att det isåfall går ihop med att Jesus säger att ingenting som utifrån går in i människan kan göra henne oren (Mark 7:15). Sedan ges det också exempel i Bibeln på att man skulle ta hänsyn då det gällde maten, och även andra saker, vilket ni kan läsa mer om i Rom 14. I vers 21 står det: Det är bättre att avstå från att äta kött eller dricka vin eller göra något annat som din broder tar anstöt av.



Om du vill få din fråga besvarad på bloggen så skickar du ett mail till [email protected].
     Det kommer också upp frågor ibland som har kommit in via kommentarer om någon vill att nån fråga ska komma upp eller om jag helt enkelt har fått en fråga som jag känner att jag vill skriva ett lite längre svar till än vad man kanske gör annars.

/ Erica

Kommentarer
Skrivet av: ElinArmour

Det är min farbror som bor i Finland =)

2009-10-25 @ 17:33:55
URL: http://elinarmour.blogg.se/

Skriv din kommentar här:

Namn:
Ska vi komma ihåg dig?

Mail: (det är bara vi som ser den!)

Hemsida/blogg:

Kommentar:

Trackback
Follow toliveforchrist

Jesussajten.se


RSS 2.0