Dopundervisning.

Nu tänkte jag att jag skulle undervisa om dopet, något som är väldigt grundläggande men också väldigt viktigt för varje kristen.


Det dop som Bibeln undervisar om och som Jesus instiftade innebär att man efter att ha tagit ett aktivt beslut att ge sitt liv till Jesus och följa Honom också väljer att bekräfta det i dopet. Det är en bekännelse att man vill begrava sitt gamla liv och vara en ny skapelse i Jesus Kristus.

     Det är viktigt att vi inte glömmer bort detta och börjar ta dopet för något som det inte är. Det är inte menat att vara "en fin tradition" eller ett sätt som vi kan välsigna våra barn på eller kanske något helt annat. Visst ska vi välsigna barnen, men välsigna och döpa är inte samma sak. Barn är inte heller i behov av att döpas eftersom barnen redan tillhör Gud. Det är sedan då man blir stor nog att förstå och kan göra ett eget val om man vill förneka Gud eller tillhöra Honom som dopet blir aktuellt.

     Dopet är, och kommer alltid att vara, det som Bibeln lär oss att det är. Tänker gå igenom några bibelverser nu för att tydliggöra detta.

  

I Rom 6:4-6 står det: Vi är alltså genom dopet till döden begravda med honom, för att också vi skall leva det nya livet, liksom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet. Ty är vi förenade med honom genom en död som hans, skall vi också vara förenade med honom genom en uppståndelse som hans. Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp skall berövas sin makt, så att vi inte längre är slavar under synden.

     Om vi sedan fortsätter läsa i Kol 2:11-12 så kan vi läsa detta: I honom blev också ni omskurna, inte med människohand, utan med Kristi omskärelse, då ni avkläddes er syndiga natur och begravdes med honom genom dopet. I dopet blev ni också uppväckta med honom genom tron på Guds kraft, han som har uppväckt honom från de döda.


Här ser vi klart och tydligt att vi i dopet begravs med Jesus och blir uppväckta med Honom. Det är något som vi skulle kunna säga är symboliskt för att vi lägger vårt gamla liv som vi levde innan vi blev frälsta bakom oss, vi begraver det helt och hållet för att sedan uppstå till det nya och fräscha livet som vi ska leva helt för Jesus.

     Hur dopet går till rent praktiskt är att vi blir döpta i vatten. Hela kroppen sänks ner (begravs) under vattenytan för att sedan snabbt lyftas upp (uppstå) igen. Var man blir döpt någonstans spelar egentligen inte så stor roll, men det som är vanligast är att man blir döpt i en så kallad dopgrav (som är som en liten "pool" skulle man kunna säga) i den församling som man som nyfrälst kommer till och vill vara med i. Men det går också bra att döpa sig i exempelvis havet, en sjö eller varför inte hemma i badkaret. Det som är det viktiga är att du själv väljer att du vill följa Jesus, leva för helt för Honom och bli döpt av tro och förstår vad dopet innebär. Sedan behöver du också någon som kan döpa dig i Jesu namn. Så enkelt är det.


I Mark 16:16 säger Jesus själv detta om dopet: Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd.

     Även här ser vi att dopet är en följd av att man tror. Tron ska alltid komma före dopet, och tror man inte så ska man bli fördömd och då betyder det ingenting om man ens skulle ha döpt sig. Dopet är beroende av att tron redan finns där, för om den inte finns där så har man inte heller valt att följa Jesus och begrava sitt gamla liv och uppstå med Honom. Då blir det också meningslöst att döpa sig.


Jag hoppas att jag genom detta har klargjort vad dopet innebär och varför det är viktigt. Fråga gärna om något är oklart. :)


Kommentarer
Skrivet av: sara

sv: haha jag vet ;P vi hade tråkigt och så ritade han lite, sen jag, sen han och så vart resultatet det där ;D

2009-07-28 @ 16:20:44
URL: http://schniii.blogg.se/
Skrivet av: JN

Att döpas var något stort. Även om min tro inte alltid har varit bergfast efter det...Ja det blir tidigt att gå upp denna vecka....

och nästa med för den delen. Dä är det fotboll på schemat...

2009-07-28 @ 17:54:48
URL: http://kristen.blogg.se/
Skrivet av: Anonym

okej!:D <3

2009-07-29 @ 15:39:42
URL: http://kristnas.blogg.se/

Skriv din kommentar här:

Namn:
Ska vi komma ihåg dig?

Mail: (det är bara vi som ser den!)

Hemsida/blogg:

Kommentar:

Trackback
Follow toliveforchrist

Jesussajten.se


RSS 2.0