SKILLNADER MELLAN.......

Vad är det för skillnad mellan protestantismen, ortodoxa och katolisismen?

N
i kan läsa detta här =) http://www.fragaprasten.nu/html/samfundsskilln.htm

- Mellan Katolska och ortodoxa kyrkorna är det främst synen på påvens roll som skiljer. De ortodoxa vill inte se honom som en ledare för alla kristna. Katolikerna ser honom som Apostels Petrus efterträdare

- Den ortodoxa mässan är längre än den katolska och man använder inte orgel, utan bara sång. Man har bröd gjort på jäst. I katolska kyrkan är brödet osyrat. Om man jämför den katolska mässan med den ortodoxa så är en skillnad att man i den ortodoxa inte använde musikinstrument utan lägger mer tonvikt vid körsång. En annan skillnad är att den ortodoxe prästen sjunger de flesta av bönerna under mässan.
Sedan står man under större delen av en ortodox mässa, medan man under den katolska ibland sitter, ibland står och ibland knäböjer.
Den ortodoxa mässan tar ett par tre timmar medan den katolska tar en timme på söndagar.

- Sedan skiljer sig synen på vad som är rätt och fel särskilt i familje- och samlevnadsfrågor. Enligt katolsk moral väntar ,man med samlag till äktenskapet och äktenskapet är oupplösligt. En katolik kan inte gifta om sig. Man betraktar också homosexuella handlingar som emot Guds skapelseordning för människan. Han skapade dem till man och kvinna och de skulle bli ett kött och så bli lika Gud enligt 1 Moseboken.

-

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:
Ska vi komma ihåg dig?

Mail: (det är bara vi som ser den!)

Hemsida/blogg:

Kommentar:

Trackback
Follow toliveforchrist

Jesussajten.se


RSS 2.0