Tre frågor om kristendomen från Linnea.

Nu är det dags att besvara lite frågor igen. Den här gången har Linnea skickat in tre frågor till oss.



Kristendomen uppkom i och med att det judiska folket hade delade meningar angående om Jesus var Messias eller inte. Man började tillslut att kalla de som följde Jesus Kristus för kristna, vilket helt enkelt innebar att man var en person som följde Kristus. I Apg 11:26 nämns det att man började kalla lärjungarna för kristna.
     Det var alltså inte alls meningen från början att det skulle bli en helt ny religion. Jesus är uppfyllelsen på profetiorna om den utlovade Messias i GT. Det var alltså inte en helt ny tro som man kom med, men eftersom det ändå blev så pass stora splittringar i kontrast mot de judar som ansåg att Jesus inte var Messias och att man skulle fortsätta vänta på honom så började man slutligen prata om två religioner istället för en. Detta skedde under det första århundradet.



Det jag först och främst tänker på då jag hör den här frågan är korstågen som pågick från 1000-talet och pågick i flera århundraden. De gick till stor del ut på att man ville befria det heliga landet, Israel, från muslimernas herravälde. Det fanns även andra korståg där man gick till attack mot inte bara muslimer utan också mot andra med målet att kristna människorna i fråga.
     Detta är inte ett beteende som man kan hitta stöd för i Bibeln. Tvärtom så kan vi läsa om hur Jesus uppmanade sina lärjungar att lämna den plats där man inte ville ta emot de (Matt 10:14). Man kan ju då fråga sig varför kristendomen har haft exempelvis dessa konflikter med korstågen. Jag tror att det vid många konflikter har handlat mer om makt och att vilja styra människor än om att faktiskt av hjärtat följa Jesus, människor har alltså använt sig av kristendomen för att nå upp till andra mål.



Om jag ska svara utifrån hur jag själv och andra i exempelvis min egen församling lever så skulle jag nog säga att det inte är några större skillnader mellan dåtid och nutid. Budskapet har inte förändrats och vi vill leva för Jesus precis som den första församlingen (som du kan läsa om i bland annat Apostlagärningarna) ville. Det står i Heb 13:8 att Jesus är densamme igår, idag och i evighet. Vi försöker alltså inte att modernisera eller förändra kristendomen.
     Däremot så finns det ju, beroende på vad du menar med dåtid, många fler inriktningar inom kristendomen idag vilket är en ganska stor skillnad. Sen finns det också vissa inriktningar och församlingar där man kan hitta ganska stora skillnader om man jämför dåtid och nutid. Som exempel har vi ju Svenska Kyrkan där man nu mer och mer är för homosexualitet, något som hade varit helt uteslutet för inte alls så längesen. Kristendomen har också hunnit sprida sig väldigt mycket om man jämför med förut.

Kommentarer
Skrivet av: Linnea

tack så jättemycket!

2009-05-22 @ 21:41:35
Skrivet av: Sofia Högdal

Hej Erica och Idah!



Jättefin blogg, tack så mycket för tipset. Helt rätt tänkt med en blogg som inriktar sig på Jesus. Guds välsignelse i ert fortsatta jobb med detta! Här kommer jag att titta fler gånger.

2009-05-24 @ 13:53:14
URL: http://lejonunge.se

Skriv din kommentar här:

Namn:
Ska vi komma ihåg dig?

Mail: (det är bara vi som ser den!)

Hemsida/blogg:

Kommentar:

Trackback
Follow toliveforchrist

Jesussajten.se


RSS 2.0